Το ενδεχόμενο να προστεθεί ομάδα από το Ντουμπάι στις διοργανώσεις της Euroleague σχολίασε ο CEO του οργανισμού, Μάρσαλ Γκλίκμαν, με τον έμπειρο παράγοντα να τονίζει ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται για την επόμενη σεζόν. Ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά θα ήταν ωραίο να γίνει τα επόμενα χρόνια, καθώς θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο.
Αναλυτικά τα όσα είπε:
Για την ομάδα από το Ντουμπάι:
«Δεν πρόκειται να υπάρξει ομάδα από το Ντουμπάι τη νέα σεζόν στην Euroleague. Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις μαζί τους τα δύο τελευταία χρόνια και είναι αλήθεια ότι μας ενδιαφέρει μια τέτοια προοπτική. Όμως για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο θα χρειαστεί σκέψη και σχεδιασμός.
Είναι μια διαφορετική και ειδική κατάσταση. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τα logistics. Εάν χρειάζονται τέσσερις ώρες για να φτάσει κάποιος στο Ντουμπάι από το Τελ Αβίβ, τότε οι πτήσεις από άλλες χώρες της Ευρώπης θα φτάσουν και τις επτά ώρες. Δεν είναι εύκολο. Υπάρχει μια αναπτυσσόμενη αγορά εκεί, υπάρχουν χρήματα και υπάρχει ένα μεγάλο γήπεδο, αλλά δεν υπάρχει ιστορία και παράδοση. Δεν υπάρχει κανένα πρωτάθλημα και καμία ομάδα ακόμα. Θα θέλαμε να δούμε το μπάσκετ να αρχίσει να αναπτύσσεται λίγο και εκεί.
Το Eurocup έχει πραγματικά μικρούς συλλόγους με χαμηλό μπάτζετ και θα ήταν δύσκολο να τους ζητήσουμε να πετάξουν στο Ντουμπάι. Θα ήταν πολύ ωραίο να φέρουμε το Ντουμπάι στην οικογένεια της EuroLeague. Θα υπήρχε και πολιτικός αντίκτυπος. Μου αρέσει να βλέπω Έλληνες και Τούρκους μαζί στο γήπεδο. Θα ήταν υπέροχο να παρακολουθώ τους Ισραηλινούς να παίζουν εναντίον των Άραβων από το Ντουμπάι».
Για τον αριθμό των ομάδων και το φορμάτ της Euroleague:
«Πρέπει να μεγαλώσουμε το πρωτάθλημα. Δεν έχω έναν μαγικό αριθμό, αλλά το 18 δεν είναι αρκετό. Έχουμε περισσότερες ομάδες από τις διαθέσιμες θέσεις. Μου αρέσει το σύστημα των δύο γύρων, εντός και εκτός έδρας, μου αρέσει και το Final Four. Ίσως θα έπρεπε να μπούμε σε σειρές play-in στη διαδρομή για τα playoffs.
Σίγουρα πιστεύω ότι μελλοντικά το Λονδίνο και το Παρίσι θα βρίσκονται στην EuroLeague. Κάναμε μια έρευνα πριν από πέντε χρόνια με την εταιρεία Deloitte και είδαμε ότι είναι δυνατό να επεκταθεί η αγορά σε Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία».
Για τις ρωσικές ομάδες και την προσέγγιση με τη FIBA:
«Όχι, οι ρωσικές ομάδες δεν θα επιστρέψουν, πριν τελειώσει ο πόλεμος. Θα ακολουθήσουμε τις αποφάσεις της ΔΟΕ και των άλλων μεγάλων φορέων
Ο Μποντιρόγκα και εγώ προσπαθούμε να φέρουμε μια νέα και φρέσκια προσέγγιση. Συναντηθήκαμε με τους ανθρώπους της FIBA και το όλο θέμα είναι περίπλοκο. Ίσως να μην μπορούμε να βρούμε τη λύση για την επόμενη σεζόν, αλλά οι συνομιλίες γίνονται σε εξαιρετική ατμόσφαιρα.
Προφανώς, δεν έχουμε κανένα επιχειρηματικό συμφέρον να φύγουν οι παίκτες από τις ομάδες υπέρ των εθνικών ομάδων, αλλά θέλουν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους και αυτό είναι σημαντικό τόσο για τους ίδιους όσο και για εμένα. Ακόμη και στις ΗΠΑ το καταλαβαίνουν αυτό σήμερα, σε αντίθεση με στο παρελθόν.
Η αφετηρία μας είναι ότι θέλουμε να παίξουν σε εθνικές ομάδες. Τώρα το ερώτημα είναι πώς θα κανονίσουμε τα χρονοδιαγράμματα, αυτή είναι η κύρια πρόκληση και δεν είναι απλό. Υπάρχουν αγώνες στα ευρωπαϊκά κύπελλα και στις εγχώριες διοργανώσεις.
Θα πρέπει επίσης να λυθεί το θέμα του Eurocup και του Champions League. Ποια είναι η απάντηση στο όλο θέμα; Δεν ξέρω. Ξέρω μόνο ότι υπάρχει προθυμία».