Εντελώς στον αέρα είναι η χθεσινή νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, με την οποία επιχειρείται να αλλάξει το πλαίσιο των ποινών που προβλέπονται για περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας ΠΑΕ. Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι για την παρ. 12 του άρθρου 69 του αθλητικού νόμου.
Το άρθρο αφορά τη λειτουργία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού σε ζητήματα σαν αυτά που εγείρει η καταγγελία του Ολυμπιακού για ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Αλλάζει την ποινή από υποβιβασμό στην επόμενη κατηγορία ή και από τις επαγγελματικές γενικώς σε ποινή από 5 έως 10 βαθμούς από τη βαθμολογία της σεζόν μέσα στην οποία διαπιστώθηκε η παράβαση.
Με αυτόν τον τρόπο υποτίθεται πως ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη αποφεύγουν τον υποβιβασμό. Μόνο που δεν είναι έτσι ακριβώς. Τα πειθαρχικά όργανα, αρχικά της Super League και κατόπιν το δευτεροβάθμιο της ΕΠΟ, δεν μπορούν (προς το παρόν τουλάχιστον) να δικάσουν με πλαίσιο ποινών διαφορετικό από αυτό που προβλέπει ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ, άσχετα με το τι λέει η τροπολογία που κατατέθηκε χθες.
Ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ στο παράρτημα Α, που αφορά τις ποινές από πορίσματα της ΕΕΑ, κανονικότατα εξακολουθεί να προβλέπει ποινή υποβιβασμού για περιπτώσεις παραβάσεων που χαρακτηρίζονται «βαρείες», όπως η συγκεκριμένη. Για «σοβαρές», αφαίρεση 10 βαθμών και για «απλές» από έναν ώς 10 βαθμούς. Σε πιο ελαφριές πάμε σε επιβολή προστίμων.
Τροποποιήσεις
Με αυτόν τον πειθαρχικό κώδικα θα δικάσουν τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου και η τροπολογία δεν μπορεί να έχει κανέναν άμεσο αντίκτυπο. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τροποποιηθεί και να προσαρμοστεί ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ, αλλά αυτό (με ποινή έκπτωσης της διοίκησης της ΕΠΟ) απαγορεύεται να γίνει μέσα στη σεζόν που «τρέχει». Ο μόνος τρόπος για να περάσει είναι να δώσει εντολή η FIFA. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι εκπρόσωποι των διεθνών συνομοσπονδιών στην Ελλάδα δεν είχαν ιδέα μέχρι χθες για το τι ακριβώς αφορούσε η κυβερνητική παρέμβαση. Οσον αφορά τους προϊστάμενους τους στη FIFA είναι ακόμη πιο «θολό» το τοπίο.
Στην πραγματικότητα η χθεσινή νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα παραβίασης του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου που, υπό κανονικές συνθήκες, φέρνει ποινές από την παγκόσμια συνομοσπονδία. Είναι μυστήριο ακόμη το υπό ποίες προϋποθέσεις παρουσιάζεται αυτή η τροπολογία ως λύση από την πλευρά του υφυπουργού Αθλητισμού.
Βεβαίως, ο ποδοσφαιρικός πειθαρχικός κώδικας δίνει τη δυνατότητα στον δικαστή να εξετάσει και την ουσιαστική βασιμότητα του πορίσματος και κατ’ επέκταση να αξιολογήσει εκείνος τη σοβαρότητα των παραβάσεων. Αλλά αυτό καμιά σχέση δεν έχει με τη χθεσινή κίνηση της κυβέρνησης, η οποία στην ουσία έχει προβεί σε μια ενέργεια που νομικά είναι τελείως στον αέρα, εκτός αν υιοθετηθεί απόλυτα από FIFA – UEFA, κάτι που δείχνει πως κύριο μέλημα ήταν να βγει μια αντίδραση μάλλον όπως – όπως. Προφανώς για να κατευναστούν προσωρινά οι αντιδράσεις κυρίως του ΠΑΟΚ και να κερδηθεί χρόνος.
Στον παραγοντικό χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, η αλήθεια είναι πως χθες οι περισσότεροι με βάση όλα αυτά εξέφραζαν απορία για τον τρόπο που έχει κινηθεί η κυβέρνηση και για το πώς θα αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που εγείρονται.
Τέλος, είναι χαρακτηριστικό πως ενώ είχαμε αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που αφορά το πλαίσιο των ποινών, αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς ακολουθεί μετά την επιβολή τους, αν υποθέσουμε πως περνάει το σκεπτικό της τροπολογίας. Η ΠΑΕ που εμπλέκεται και τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών συνεχίζει κανονικά στο υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς;
πηγή: efsyn